Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου

Ο επαγγελματικός χώρος της Υγείας δίνει τη σιγουριά της επαγγελματικής σταδιοδρομίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, παράλληλα με την μεγάλη ικανοποίηση της συμβολής στον άνθρωπο. Η ειδικότητα της νοσηλευτικής χειρουργείου ασκείται στον ιδιαίτερο χώρο του χειρουργείου, ο οποίος απαιτεί υπεύθυνες κινήσεις, λειτουργία υπό πίεση και οργανωτικές δεξιότητες. Ο κάτοχος Διπλώματος Ι.Ε.Κ. στην ειδικότητα «Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου» είναι ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα θέματα σχετικά με την νοσηλευτική φροντίδα του ασθενούς στο χειρουργείο παρέχοντας α) άμεση νοσηλευτική φροντίδα στον ίδιο τον ασθενή και β) φροντίδα της οργάνωσης, προετοιμασίας, χρήσης και χειρισμού των εφοδίων και των εργαλείων της εγχείρησης που χρησιμοποιούνται τελικά στον ασθενή.

Προφίλ ειδικότητας

 • Τι θα μάθω

  Η νοσηλευτική φροντίδα παρέχεται πάντα με τις οδηγίες του προϊστάμενου νοσηλευτή και ονομάζεται περιεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα. Αυτή περιλαμβάνει:

  1. Προεγχειρητική φάση: Ο κάτοχος διπλώματος Ι.Ε.Κ ειδικότητας «Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου» παραλαμβάνει τον άρρωστο που έρχεται από το χειρουργικό τμήμα ή το τμήμα επειγόντων ελέγχει τα στοιχεία του και αν έχει προετοιμασθεί σωστά (δηλαδή να μην έχει τεχνητές οδοντοστοιχίες, βαμμένα νύχια, να του έχει γίνει ευπρεπισμός κ.λ.π). Αν δεν είναι προετοιμασμένος επειδή προσήλθε από τμήμα επειγόντων τον προετοιμάζει. Επίσης προσπαθεί να ηρεμήσει και να τονώσει τον ασθενή ενώ του απαντά πρόθυμα στις απορίες του προσπαθώντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κάτι που θα κάνει τον ασθενή να αισθανθεί ασφάλεια στον ειδικό χώρο που ευρίσκεται.
  2. Διεγχειρητική φάση: Είναι η φάση της εκτέλεσης της εγχείρησης στην αίθουσα του χειρουργείου. Κατ’ αυτήν επιβλέπει την τοποθέτηση και ασφάλεια του αρρώστου στο χειρουργικό τραπέζι, υποστηρίζει ψυχολογικά τον άρρωστο και οργανώνει τη χειρουργική ομάδα. Εφοδιάζει σωστά και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της, αντιμετωπίζει τις επιπλοκές, παρατηρεί συνεχώς τη θέση του αρρώστου, καταμετρά τα υλικά, στοιχειοθετεί κάθε λεπτομέρεια της φροντίδας και διατηρεί ασφαλή και ομαλό το ρυθμό εκτέλεσης της εγχείρησης.
  3. Μετεγχειρητική φάση: Κατ’ αυτήν συνοδεύει τον άρρωστο ο οποίος μεταφέρεται από τη χειρουργική αίθουσα στην αίθουσα της ανάνηψης όπου παραδίδει τα στοιχεία της εγχείρησης στο εκεί νοσηλευτικό προσωπικό. Εξηγεί τα τυχόν συμβάντα στην εγχείρηση, την παρακολούθηση καθετήρων και σωλήνων, και εφιστά την προσοχή σε ιδιαίτερα σημεία του αρρώστου, εξασφαλίζοντας έτσι την απαιτούμενη συνέχεια σωστής νοσηλευτικής φροντίδας και στη φάση αυτή.
 • Που θα εργαστώ

  Ο κάτοχος Διπλώματος Ι.Ε.Κ στην ειδικότητα «ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ» έχει πιστοποιήσει τις γνώσεις, δεξιοτεχνίες και επαγγελματικές στάσεις που τον καθιστούν ικανό να εργαστεί ως υπάλληλος σε:

  • Δημόσια ή Ιδιωτικά Νοσοκομεία και Κλινικές
  • Κέντρα Υγείας

   

Επικοινωνία

Λεωφ. Δημοκρατίας 108
Κερατσίνι 18756

Τ: 210-4009955 & 210-4005997
F: 210-4312953

info@iek-axia.gr

Social Networks

Τελευταία Νέα

Με την στήριξη της